Wat is speciaalbier?

Deel dit artikel

Op het oog zijn speciaalbier en pils (“normaal bier”) makkelijk te onderscheiden. Maar wat is nou de daadwerkelijke definitie van speciaalbier? Wanneer valt een biertje onder speciaalbier?

De definitie van speciaalbier

Onder speciaalbier verstaat men bieren die een andere smaak en/of kleur hebben dan pils. Of een biertje onder pils of onder speciaalbier valt is niet wettelijk bepaald. Echter zit er wel vaak een verschil in het gistingsproces. Zo zijn speciaalbieren vaak bovengistend en is pils bijna altijd ondergistend.

Gistingsprocessen

Bieren worden middels drie verschillende gistprocessen gebrouwen. Ondergisting, bovengisting, spontane gisting. Pils is vrijwel altijd een ondergistend bier. Ondergisting is een gistingsproces dat plaats vindt bij een lage temperatuur (tussen 4 en 15 graden) en houdt in dat de gist zich afzet op de bodem.

Speciaalbieren zijn bijna altijd bovengistend. Bovengisting is een gistingproces dat plaats vindt op hoge temperatuur (tussen 15 en 25 graden) en houdt in dat de gist naar boven drijft. Bovengistende bieren hebben vaak meer smaak.

Als laatste heb je nog bieren met een spontane gisting. Dit houdt in dat de bieren …. Witbier en Tripel zijn speciaalbier soorten die spontaan gistend zijn.

Oorsprong van speciaalbier

De term speciaalbier is in de jaren tachtig ontstaan. Als reactie op de toenemende populariteit van Belgische bieren met een smaakje, startten ook steeds meer Nederlandse brouwers met het brouwen van bieren met andere smaken.

Eind jaren negentig neemt het aantal speciaalbier brouwerijen in Nederland explosief toe. Dit leidt ook een toename van het aantal biersoorten (denk aan IPA, bockbier, tripel, quadrupel). Door de grote variatie aan biersoorten worden speciaalbieren tegenwoordig steeds vaker ingedeeld in smaakgroepen (licht & subtiel, donker & complex, amber & elegant). Dit maakt het makkelijker voor consumenten om een weg te vinden in alle verschillende soorten bieren.

Speciaalbier vandaag

Doorgespoeld naar vandaag en speciaalbier is populairder dan ooit tevoren. En het einde is nog niet in zicht. De Nederlander kiest steeds vaker voor speciaalbier in plaats van een “gewoon” pilsje. Kwaliteit neemt het over van kwantiteit.

Meer van CraftBoxs

Untappd

Untappd koppeling

Altijd op zoek naar nieuwe check-ins voor Untappd? Wij hebben een unieke Untappd koppeling ontwikkeld waardoor we je gegarandeerd van nieuwe check-ins kunnen voorzien!

Lees verder >

Uitstekend

4.9/5
Arjan Bogaerts
27 reviews - 19 foto's
Lees verder
Vorige maand een abonnement genomen van 12 flessen per maand. Origineel concept om bieren te kiezen naar aanleiding van je Untappd profiel. De eerste 12 zijn dan ook goed ...
Lucas Veugen
3 reviews
Lees verder
Mooi concept waarbij het Untappd account gekoppeld wordt, waardoor ze je smaakprofiel kunnen bepalen. Ook krijg je hierdoor altijd bier die je nog nooit gehad hebt.
Bjorn van de Brug
Local Guide - 15 reviews
Lees verder
1e box binnen en leuk dat het door de untappd koppeling en de begeleidende brief persoonlijk wordt gemaakt! Ben benieuwd hoe het abonnement gaat bevallen
Nick Van Der Meer
6 reviews
Lees verder
Prachtige manier om je speciaalbiertjes te kopen. Werkt super met untapped. Altijd nieuwe biertjes die je nog nooit op hebt. 12 unieke biertjes voor een eerlijke prijs. Echt een aanrader!
Jos Jonker
1 reviews
Lees verder
Altijd top, heerlijke biertjes, snel en goed.
Danny de Jong
Local Guide - 12 reviews - 41 foto's
Lees verder
Nu al voor de 2e keer een boxs gehad. Bieren stellen absoluut niet teleur en worden dmv de koppeling met untappd en met een persoonlijke boodschap goed verpakt en opgestuurd ...
Jeroen Mulder
2 reviews
Lees verder
Prachtig concept. In de winkel telkens je Untappd er bij pakken om te kijken of je hem al gehad hebt. Met craftboxs heb je hier geen last van, je kunt zelfs je voorkeuren per seizoen ...
Previous
Volgende