Complexe, soms licht kruidige smaak kenmerkt deze stijl. Gist-gedreven complexiteit is gebruikelijk. Tripels bevinden zich vaak aan de bovenkant van het ABV-spectrum, maar zijn toch voor veel verschillende smaakpapillen toegankelijk. Deze bieren worden meestal op fles geconditioneerd en eindigen droog. De tripel in Belgische stijl is vergelijkbaar met gouden sterke ales in Belgische stijl, maar is over het algemeen donkerder en heeft een meer opvallende moutzoetheid.
Met lang gekoesterde tradities die diep in de Middeleeuwen zijn geworteld, hebben Europese monastieke brouwers de moderne brouwcultuur sterk beïnvloed en blijven ze enkele van de meest bepalende en gedenkwaardige ales maken. De Belgian Tripel is de jongste van de biertrilogie (Dubbel, Tripel en Quadruple) die het hart vormt van de Belgische hoge brouwkunst.
Deze top van het brouwersambacht werd minder dan 85 jaar geleden geboren en was het genie van de zeer gewaardeerde seculiere brouwer Hendrik Verlinden van brouwerij Drie Linden.